top of page
  • Legato Advocaten

Particuliere syndicus? KBO-inschrijving vanaf 1 april 2017 toch verplicht!


Vanaf 1 april 2017 is het voor iedereen die de functie van syndicus uitoefent in een mede-eigendom, verplicht om zich te registreren in de Kruispuntbank van de Ondernemingen (KBO) en zo een ondernemingsnummer aan te vragen. Het is het gevolg van een nieuw Koninklijk Besluit, afgekondigd op 15 maart 2017 "betreffende de nadere regels voor de inschrijving van de syndicus in de Kruispuntbank van Ondernemingen", gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 24 maart 2017.


syndicus hasselt

Voor de professionele syndicuskantoren brengt het nieuwe KB weinig nieuws onder de zon. Zij waren, als onderneming, toch reeds verplicht een ondernemingsnummer aan te vragen bij de start van hun professionele activiteiten.

In heel wat appartementsgebouwen wordt de taak van syndicus echter waargenomen door één van de mede-eigenaars (de zgn. "particuliere syndicus"). Zij worden nu verplicht om voor de uitoefening van hun mandaat een ondernemingsnummer aan te vragen en worden door het KB dus met een bijkomende administratieve formaliteit geconfronteerd.

In gebouwen waar deelverenigingen werden opgericht, binnen één en dezelfde Vereniging van mede-eigenaars, geldt de verplichting voor elke syndicus, dus ook voor de syndicus van de deelvereniging.

Voor nieuwe syndici, moet het ondernemingsnummer aangevraagd worden, uiterlijk één werkdag vóór de dag waarop hun opdracht aanvang neemt.

Voor de bestaande Verenigingen van mede-eigenaars geldt een overgangsperiode van één jaar. Ten laatste op 31 maart 2018 moet de syndicus die vandaag zijn taak uitoefent, maar nog niet beschikt over een ondernemingsnummer, zijn inschrijving in orde maken.

Een KBO-inschrijving aanvragen kan bij elk ondernemingsloket in uw buurt (Bijv. Acerta, Zenito, Xerius, ...). De kosten van deze inschrijving bedragen € 85,50 per Vereniging van mede-eigenaars. In het geval van de particuliere syndicus, komt het redelijk voor om deze kost door de VME te laten dragen, of minstens door te rekenen in de syndicusvergoeding.

Voor meer informatie kan u ons steeds contacteren.

Lorenz VERPOORTEN

Advocaat - Syndicus

Legato Advocaten

Gouverneur Roppesingel 83

3500 HASSELT

T. +32 11 494 204

F. +32 11 494 205


179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page