In de bouwsector worden onderaannemers en bedrijven die onderaannemers inschakelen vanaf 1 januari 2025 met een belangrijke wijziging geconfronteerd. Met een aanpassing van het Sociaal Strafwetboek probeert de wetgever de keten van onderaannemers in een aantal sectoren in te korten. Onderaannemers zijn vanaf dan verplicht om minstens een gedeelte van de opdracht die ze aangenomen hebben zélf uit te voeren. De mogelijkheid om het aangenomen werk volledig uit te besteden aan een eigen onderaannemer wordt dus beperkt.
Wat is het?
De wet van 15 mei 2024 is van toepassing op de bouwsector, de vleesnijverheid en de verhuissector. Vanaf 1 januari 2025 is het verboden voor een onderaannemer om het geheel van het aannemingscontract te laten uitvoeren door een eigen onderaannemer. Ook is het voor die onderaannemer verboden om alleen de coördinatie van de uitvoering van het contract te behouden.
Concreet moet een onderaannemer dus minstens een gedeelte van het aangenomen werk zelf uitvoeren. De wet verbiedt enkel de volledige uitvoering van de overeenkomst. Van zodra de onderaannemer een (klein) gedeelte van het aangenomen werk uitvoert, voldoet hij aan de wetgeving.
De omvang van het eigen werk wordt door de wet niet verduidelijkt. Het is de vraag hoe dit in de toekomst zal ingevuld worden. Het waarnemen van een louter coördinerende rol is in elk geval niet voldoende.
In de verhuissector wordt de onderaannemingsketen wettelijk beperkt tot maximaal drie onderaannemers. In de bouwsector is geen maximum van toepassing, zolang elke onderaannemer minstens een deel van het werk zelf uitvoert.
De wetswijziging kadert in de strijd tegen sociale dumping en draagt bij aan een eerlijke concurrentie en een betere bescherming van werknemers. Ondernemingen die zelf in onderaanneming werken maar voor de uitvoering van het werk afhankelijk zijn van onderaannemers moeten hun werkmethoden aanpassen.
Op wie zijn de regels van toepassing?
De wet is alleen van toepassing op onderaannemers. D.w.z. een aannemer die zich minstens als de derde partij in de onderaannemingsketen bevindt:
Deze onderaannemer mag een werk dat hem is toevertrouwd door de hoofdaannemer (of een intermediaire aannemer) niet volledig, op zijn beurt, uitbesteden aan een eigen onderaannemer (in het schema: onderaannemer 2).
Het verbod viseert dus niet de hoofdaannemer (of intermediaire aannemer), die rechtstreeks een opdracht aanneemt van de bouwheer. De hoofdaannemer mag zijn werken nog steeds volledig uitbesteden aan een onderaannemer of zich beperken tot een coördinerende rol.
Worden nooit als onderaannemers beschouwd: partijen zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een tijdelijke maatschap), controle- of certificatieorganismen en uitzendkantoren.
Wat zijn de concrete gevolgen voor uw bedrijf?
Werkt u rechtstreeks in opdracht van de eindklant (de bouwheer)? Dan bent u een hoofdaannemer of intermediaire aannemer en mag u het aangenomen werk nog steeds volledig uitbesteden of kan u zich beperken tot een coördinatie van de werken.
Werkt u zelf als onderaannemer? U krijgt opdrachten van een andere aannemer? Dan is het belangrijk dat u minstens een gedeelte van de aangenomen werken zelf uitvoert. Het is wel nog toegestaan dat u zelf onderaannemers inschakelt om een deel van dat werk over te nemen of u bij te staan.
In elk geval, ongeacht of u hoofdaannemer of onderaannemer bent, dient u afspraken te maken met uw eigen onderaannemer, zodat ook hij de wetgeving naleeft.
Bovendien moet u controleren hoe lang de onderaannemingsketen is wanneer u een werk krijgt of uitbesteedt. Zo weet iedereen welke spelregels van toepassing zijn en in welke mate u het werk zelf moet uitvoeren of verder in onderaanneming mag uitbesteden.
Sancties
Een inbreuk op deze regels wordt streng bestraft en kan leiden tot een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar, administratieve geldboetes tot 28.000 Euro en strafrechtelijke geldboetes tot 56.000 Euro.
Aarzel niet om ons te contacteren als u hier vragen over heeft of als u hierover contractuele afspraken wenst op te nemen in uw aannemingsovereenkomst.
Comments